M&H #44 Opakování, série, repetice  

Moje jediný přání je opakování,“ pějí v refrénu známé písně Tata Bojs. Chytlavý popěvek se zdá být nekomplikovanou úsměvností, jenže jak u Tatáčů bývá zvykem, za humorem jejich textů se skrývá ještě přemýšlivější rovina. A tak lze zmiňovanou píseň vnímat i jako popkulturně odlehčené rozjímání nad fenoménem času, v jehož rámci je vůbec něco jako opakování možné.

Opakování, série či repetice, kterým se věnuje první Milk & Honey roku 2022, můžeme považovat za záchytné body našich životů, jež nám dodávají aspoň iluzi trvání v děsivém časovém toku směřujícím nemilosrdně k rozpadu. I o tom, že lidská bytost někdy potřebuje takovou útěšnou iluzi, Tata Bojs zpívají. Výmluvná je v tomto ohledu třeba skutečnost, že klip inkriminované písně se odehrává pozpátku.

V aktuálním čísle, jež se barevně hlásí k symbolické podpoře napadené Ukrajiny, se pokoušíme jev opakování nahlédnout z více úhlů pohledu. Na jednu stranu můžeme v našem podnebném pásu kvitovat cyklické střídání ročních dob, jež skýtá řadu výhod (str. 20). Opakování je také základem jazykové komunikace (str. 10) a sehrálo důležitou roli při řešení zvyšující se potřeby bydlení rostoucího počtu lidstva v průběhu 20. století. Přinášíme proto přehledový text o sériovosti v architektuře (str. 23) nebo rozhovor o legendárním typizovaném domku zvaném šumperák (str. 26). Na druhou stranu se ovšem z opakování může stát umrtvující strojová rutina, již je třeba nabourávat, aby byl život skutečně životem (str. 31).

Speciální blok se pak zabývá seriály, dnes tolik oblíbenou kinematografickou formou. Zeptali jsme se, jak se to má s festivalem Serial Killer (str. 14), jenž se právě na seriály specializuje, a posbírali jsme v redakci tipy na ty (podle nás) nejzajímavější. Sémiotické analýze jsme podrobili ty nejzákladnější seriály české duše: večerníčky (str. 4).

Doufáme, že vás budou bavit texty tematicky zaměřené i ty, které se věnují jiným záležitostem než opakování. A že se třeba pročtete až k filozofickému hloubání nad otázkami, které si kladou v úvodu zmiňovaní Tata Bojs: „Je život přímka, nebo jen úsečka? Člověk se odpovědi v životě nedočká…“

Ilustrace: Petra Herotová

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *