Seriály v tipech redakce M&H

Nevíte, jaký ze záplaby seriálů si vybrat? Zkuste některé z tipů naší redakce.

Nadace

Premiéra: 2021
Série: 2 (celkem 20 dílů)
Platforma: Apple TV+

Před pár lety jste si streamovací službu spojili s jediným jménem: Netflix. Firma začínající jako korespondenční půjčovna DVDček se transformovala v online hegemona, a z její produkce tak vyšly takové hity, jako jsou House of Cards, Stranger Things, Narcos či Ozark. Každé studio má však dnes svou online službu a rybníček s video obsahem se rozhodl rozvířit i jablečný výrobce ikonických telefonů. Epická sci-fi sága Isaaca Asimova s názvem The Foundation se zdá být na první pohled ideálním materiálem pro exkluzivní, drahou a ambiciózní televizní sérii. Matematik Hari Seldon s pomocí vědy psychohistorie předpovídá nevyhnutelný pád tisícileté galaktické říše. Pádu zabránit nelze, avšak je možné jej výrazně zkrátit založením Nadace, jež by následujícím generacím uchovala znalosti a historii lidstva. První sezóna seriálu Davida S. Goyera je spíše prologem, velkolepý císařský palác centra impéria na Trantoru střídá nehostinná krajina planety Terminus na okraji galaxie, kde encyklopedisté zakládají první Nadaci, a divák je nucen se orientovat v několika dějových linkách překračujících desetiletí. Děj knižní Nadace spěje kupředu prostřednictvím dialogů, a tak nepřekvapí seriálový posun k větší akčnosti, změny v postavách a vytvoření konfliktů tam, kde se situace knižně řešila debatou ve velvyslancově místnosti. Přestože se Nadace nestala seriálovou jedničkou minulého roku, je příjemným příspěvkem do sci-fi žánru, který se v potvrzené druhé řadě může konečně stát mezigalaktickou Hrou o trůny.

Petr Hamšík

Tekutý písek

Premiéra: 2019
Série: 1 (celkem 6 dílů)
Platforma: Netflix

Školní den jako každý jiný. Studenti střední školy ve Stockholmu už se z ní ale živí nevrátí – na celé třídě je spáchán atentát, a když policie přijede na místo činu, najdou v místnosti osamocenou dívku, kterou následně vezmou do vazby. Poslední a jediná přeživší, obviněná osmnáctiletá Maja Norbergová vyšetřovatelům postupně odkrývá celý příběh, kousek po kousku. Nechává drobečky, které vedou různými směry. Různé verze jdou i ze stran médií, která oslepují dav. Líbilo se mi, že kdykoli jsem si myslela, že jsem o krok napřed, byla jsem o dva pozadu – protože to, že něčemu věříte, ještě neznamená, že je to pravda.

Barbora Nosálová

F. L. Věk

Premiéra: 1970–1971
Série: 1 (celkem 13 dílů)
Platforma: iVysílání ČT

F. L. Věka si pamatuju z dětství jako takovou patetickou černobílou roztodivnost před nedělním obědem. Když tomu ale člověk dá šanci, zjistí, že je to vážně epická věc, vlastně první velký román na československé televizní obrazovce. Seriál (respektive Jiráskova knižní předloha) zachycuje počátky českého národního obrození (především přelom 80. a 90. let 18. století), obsahuje nicméně i řadu dalších motivů či rovin, které z příběhu dobrušského vlastence dělají skutečně mnohovrstevnaté dílo: milostnou zápletku, generační konflikt, výborné dobové reálie (třeba skoro celou operu Don Giovanni), plejádu herecké špičky své doby nebo vynikající hudbu. Už jen vznešenost úvodní znělky, písně „Soudce všeho světa, Bože“, jejíž text napsal J. A. Komenský, stojí za poslech. Onen přepjatý nacionální patos seriálu nám dnes bude připadat naivní, ovšem začátkem 70. let, kdy se ze seriálu stal populární fenomén, byly obrazy zadupaného národa aktivizujícího zbytky hrdosti vnímány tak aktuálně (vzhledem k tragickým událostem roku 1968), že vysílání posledního dílu bylo zakázáno.

Zdeněk Brdek

Godless

Premiéra: 2017
Série: 1 (celkem 7 dílů)
Platforma: Netflix

Nelítostná tlupa banditů vedená zkaženým kazatelem táhnou v oblacích prachu a krve prérií. Zastavit je může jen osamělý pistolník s nejasnou minulostí a město plné žen… Každý správný fanoušek westernu by rozhodně neměl nechat bez povšimnutí americký seriál Godless. Režiséru Scottu Frankovi se zde povedlo bravurně poskládat základní esence žánru do mozaiky, za kterou by se nemusel stydět ani takový Cormac McCarthy. Godless tak není jen bezduchou přestřelkou ze staré školy, ale i poetickým příběhem plným nádherných a lyrických scén. Kacířské monology hlavního záporáka, jímž je padlý kazatel, jsou střídány krásou cválajících koní či prérií topící se ve večerních červáncích. Zkrátka sedmi a půl hodinová westernová poezie, tomu nelze odolat…

Vašek Křenek

Chalupáři

Premiéra: 1975
Série: 1 (celkem 11 dílů)
Platforma: iVysílání ČT

Seriál Chalupáři je normalizační šmíra upevňující centrální motivy režimního diskurzu půlky 70. let. Prosperita a bezstarostnost reprezentovaná nejen novým metrem, zdravotním střediskem či hotelem Intercontinental, ale především dostatkem potravin (zvláště masa) a volného času nebo kvalitním servisem pracujícím posvěcuje příběh o osmašedesátém coby nevyhnutelném zatáhnutí za záchrannou brzdu. Jaképak reformy? Vždyť je tu tak dobře. A seriál to dělá chytře, nepřímo. Právě tak vypadá účinná propaganda – staví na souhlasu s dílčím, a legitimizuje tak celou politickou agendu. Cílem Chalupářů je napomoct procesu sbližování veřejnosti se státním aparátem. Moc totiž vždy stojí na souhlasu. Já ale mám Chalupáře přesto rád. A mám je rád zcela autenticky, a právě pro některé z těch motivů, které mi vlastně tolik vadí. Jejich bezčasí lze totiž v 21. století číst jako trvalou udržitelnost, jejich akcent budování jako péči o veřejný prostor a jejich mizivé ambice jako důraz na vzájemnost. Chalupáři jsou skvělý seriál. Proto, že umožňují zpřítomnit témata v souvislostech, jež se pravděpodobně odklánějí od záměru autora i doby. Chalupáře mám rád prostě proto, že chci žít ve světě, který ještě může trvat. A oni ho tak nějak umějí nabídnout.

Michal Hořejší

We Are Lady Parts

Premiéra: 2021
Série: 1 (celkem 6 dílů)
Platforma: Channel 4

Seriál We Are Lady Parts, který pochází z produkce Channelu 4, mi sedl na první dobrou. Vypráví příběh londýnské dívčí punkové skupiny s islámskými kořeny, jejíž původní trio doplní sólová kytaristka a studentka doktorátu z mikrobiologie Amina, která se od ostrých punkerek zdánlivě odlišuje. Amina po celý děj zápasí se svým strachem z vystupování, s odlišnou mentalitou kamarádek, které pro punk nemají úplně pochopení, ale především sama se sebou a svou trošku usedlejší částí. Nicméně každá z hrdinek má nějaké trable, které řeší. Seriál dokáže člověka vtáhnout, pobavit, představit jiný obraz kapely, než tomu v kinematografii běžně bývá, a navíc nabídnout naprosto neotřepaný pohled na víru. Žádné punkové fuck off náboženství ve stylu kapely Taqbir zde rozhodně nenajdeme. Všechny hrdinky si do jisté míry hýčkají svou víru, jen na ni rozhodně nenahlížejí nijak ortodoxně. Feminismem, respektem k menšinám i láskou k muzice je celý šestidílný seriál prosycen a nám se tak otvírá úplně jiný obraz života minorit uprostřed britské metropole.

Robert Brtník

Síla umění 

Premiéra: 2006
Série: 1 (8 dílů)
Platforma: BBC

Patřím k lidem, kteří mají od dětství rádi dokumenty. Síla umění, kterou připravil britský profesor historie a dějin umění Simon Schama, je evergreen, který si pouštím alespoň jednou za rok už několik let. Napůl dokumentární a napůl hraný seriál představuje zásadní osobnosti dějin umění, jako byli Caravaggio, Rembrandt nebo Picasso, a příběh jejich zásadních děl. Ty doprovází komentář a úvahy Simona Schamy. Dnešnímu divákovi se může seriál jevit možná trochu patetický nebo melodramatický, ale Schamovi se daří sílu umění dobře zprostředkovat. 

Petra Lexová

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *