Univerzita otevře studentský klub

Jihočeská univerzita v posledních letech výrazně investuje do svého univerzitního kampusu a mění tak jeho tvář. Tato aktivita dala vzniknout novým objektům, jako jsou společné budovy rektorátu a filozofické fakulty, zemědělské a rybářské fakulty či budově akademické knihovny nebo vědeckotechnického parku. Posledním architektonickým přírůstkem v kampusu ve Čtyřech Dvorech je univerzitní studentský klub, o jehož vzniku se diskutovalo od roku 2013.

Studentský klub, navržený architektem Janem Dvořákem, má podobu přízemního bezbariérového objektu, který je rozdělen na dvě provozně samostatné části – na  samotný studentský klub a dále na administrativní pracoviště. Oba objekty propojuje střecha, která zároveň kryje venkovní posezení. Jen několik dnů před kolaudací objektu jsme oslovili jednoho z provozovatelů, Petra „Kožena“ Znoje, aby nám k nově vzniklému projektu řekl více. Fotila Šárka Kotzinová.

_MG_1890

Mohl bys nám univerzitní studentský klub představit? Jaké je jeho poslání a k čemu bude konkrétně sloužit?

Studentský klub si univerzita nadělila ke svému 25. výročí. Za celou dobu fungování kampusu univerzita vlastně neměla žádný prostor, kde by se studenti ve svém volném čase mohli potkávat u kvalitní kávy a dobrého piva a navazovat třeba nová přátelství či společně pěstovat své intelektuální choutky. Studentský klub tak nebude obyčejná hospoda. Ve spolupráci se studentskými spolky a studenty samotnými budeme několikrát týdně připravovat i kulturní program jak pro studenty samotné, tak samozřejmě i pro širokou veřejnost. Náš klub jsme nazvali Kampa, což je taková malá slovní hříčka, která evokuje univerzitní kampus a náš klub jako ostrov zábavy uprostřed.

Takže ambicí Kampy je nalákat i návštěvníky, kteří nejsou přímo spjati s univerzitou?

Jakýkoliv kampus je vždycky tak trochu svět sám pro sebe. To bychom ve spolupráci s univerzitou rádi změnili a pomocí klubu kampus zpřístupnili i širší veřejnosti. V žádném případě nechceme být podnikem jenom pro studenty a akademické pracovníky (i když to je samozřejmě hlavní smysl, proč klub vznikl), ale rádi u nás uvítáme i obyvatele okolních sídlišť, pro které hlavně o víkendech a mimo semestr budeme pořádat různé akce. Chtěli bychom být takové pojítko mezi studenty a obyvateli Máje a Šumavy. Ideálním stavem by pro nás bylo, aby nejenom na kulturních akcích, ale i za běžného provozu vedle sebe u stolů při kávě seděli jak studenti, tak důchodci a třeba i maminky s kočárky. Klub bude nekuřácký s venkovní zahrádkou, leží na trase do Stromovky, vedle dvou velkých sídlišť, takže si myslím, že je to ideální místo k potkávání a propojení několika generací.

_MG_1836

Jak přistupuješ k dramaturgii klubu? Budeš sázet na studentské, lokální či přespolní projekty? Nebo snad bude prostor otevřený komukoliv, kdo přijde s nějakým nápadem?

Byli bychom rádi, aby se na dramaturgii klubu minimálně z poloviny podíleli sami studenti. V současné době intenzivně, a troufám si říci i úspěšně, jednáme s různými studentskými spolky o spolupráci. Mají velký zájem se na provozu sami aktivně podílet, ale jak to bude fungovat v praxi, samozřejmě uvidíme až v průběhu času. Každopádně je to jeden z našich stěžejních konceptů. Dramaturgie bude otevřená nejenom studentům, ale komukoliv, kdo má zajímavý nápad a invenci u nás uspořádat nějakou akci. Kdokoliv se bude chtít podílet na kulturní náplni klubu, tak budu určitě rád, když se mi ozve. Do budoucna plánujeme i kulturní akce cílené přímo na obyvatele Čtyráku, což se přímo nabízí vzhledem k tomu, že studenti náš klub budou využívat hlavně přes týden a přes semestr. Určitě budeme pořádat různé parties, živé koncerty nejenom studentských kapel, cestovatelské přednášky, výstavy, promítání, diskuze s hosty a mnoho dalšího. Při hezkém počasí chceme maximálně využít zahrádku a prostor před klubem nejenom na různé kulturní akce, ale třeba i na grilovačky, různá tematická setkání a sportovní vyžití.

Jaká je vlastně kapacita klubu? Kolik se do něj vejde lidí?

Klub bude celý nekuřácký s celkovou kapacitou cca 70 míst k sezení s tím, že je možnost pomocí pohyblivé stěny vytvořit hlukově oddělený salonek pro 30 lidí, který budeme využívat na různé oslavy, přednášky a celkově komornější akce jak pro veřejnost, tak pro soukromé účely. Venku před klubem bude při hezkém počasí možnost využít zahrádku s kapacitou zhruba 30 míst.

_MG_1881

Často se diskutuje o tom, že studenti univerzity v malé míře navštěvují kulturní události konané v širším centru města a raději zůstávají v blízkosti svého kolejního zázemí, případně v přilehlých restauračních zařízeních. Nepodpoří fungování klubu zápecnickou tendenci studentstva setrvávat v kampusu ještě více?

To je samozřejmě téma, které vzhledem k tomu, že se na kulturní scéně v Českých Budějovicích pohybuji již téměř deset let, řešíme s kolegy pořád. Jak už jsem říkal, určitě nechceme být nějakou uzavřenou komunitou či světem jen pro sebe. Já sám pořádám několik venkovních festivalů a úzce spolupracuji s několika kluby v centru, takže se nám může podařit zajímavě propojit dění v kampusu i v centru města. Všichni chceme, aby studenti vnímali Budějovice jako kulturní město plné zajímavých akcí. Proto budeme v maximální míře spolupracovat s ostatními provozovateli a promotéry. Chceme přinést městskou kulturu do kampusu a studentskou do města.

Nejen v Českých Budějovicích jsi známý jako tvůrce či spolutvůrce nejrůznějších kulturních eventů. Jakou jsi měl osobně motivaci ucházet se o post provozovatele studentského klubu JU?

Vzhledem k tomu, že jsem vyhlášený kavárenský povaleč a dělám do kultury, tak jsem vlastně spojil příjemné s užitečným. A navíc už nebudu muset platit za pivo.

_MG_1899

Budeš schopen podílet se i nadále na projektech, jako je např. Buskers fest, jeho následné Ozvěny, Budějovický manifest atp.?

Myslím, že když jsem to zvládal do teď, tak to horší už být nemůže. Ne, vážně. Do teďka jsem měl kancelář v několika místních kavárnách. No a občas to podle toho taky vypadalo. Beru to tak, že budu mít konečně po letech nějaké zázemí, sice více práce, ale na druhou stranu i více času a klidu na ni. A třeba i víc peněz.

Mohl bys pozvat naše čtenáře na nějakou konkrétní událost, která se bude ve studentském klubu JU konat?

Tak určitě bych rád všechny pozval na naši otvíračku, která bude v pondělí 3. 10. Vlastně celý říjen bude zajímavý, protože proběhne několik festivalů a parties k začátku akademického roku, na kterých se budeme aktivně podílet. Každopádně doporučuji sledovat náš Facebook, kde budeme informovat o všech novinkách a akcích, které se u nás budou konat.

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *