Výročí vltavotýnské městské galerie

Současná situace městských galerií v České republice je ve většině případů neuspokojivá. Samotný prostor, který zhusta obsahuje matoucí inventář, jenž je rušivý pro konečné vyznění výstavy, spolu s nepromyšleným programem a necitelnými způsoby instalace přispívají ke snížení kvalitativního formátu prezentace umění.

Výjimkou potvrzující pravidlo je městská galerie v Týně nad Vltavou, jež více jak dvacet let obohacuje kulturní dění města. Díky mnohaleté dramaturgii Marie Hanušové a v posledních letech zejména Petry Herotové si galerie udržuje úroveň nadregionálního charakteru. Právě současná kurátorka (a umělkyně) Petra Herotová stojí za výstavním projektem X a X let pod sluncem, který glorifikuje působení galerie a spolu s katalogem reflektuje její historii od roku 1996 do roku 2016.

foto: Denisa Vesecká

V podlouhlém prostoru variovaným niveletami se návštěvníkovi představuje kolektivní výstava 155 autorů, jež spojuje to, že zde alespoň jedinkrát vystavovali. Zadání bylo pro všechny stejné. Konkrétně měli vytvořit dílo ve formátu A5 a následně jej odeslat galerii poštou. Obsah a technika zpracování byly zcela ponechány volným prioritám umělců. Divákovi se tudíž ve finální verzi zpřístupňují okna do rozličných výtvarných světů.

Ač mají díla aktuální podobu, výstava nepopře minulostní charakter. Korespondenční koncept podtrhuje vzpomínkovou myšlenku projektu tím, že zaslané dopisy fungují jako pomyslné blahopřání. Všechny vystavující propojuje vzpomínka z různých časových období, kdy prezentovali své výtvory právě ve vltavotýnské galerii. Čas plyne, lidé se mění, ale místa zůstávají.

Tento časový průřez mapuje zdařilý katalog, který zůstane jako trvalý dokument. Upomínkový artefakt poctivě reflektuje historii galerie – nechybí zde ani rozhovor s předchozí kurátorkou, přičemž katalog obsahuje rovněž všech 155 vystavujících umělců. Souhrnný výsledek tedy naznačuje, že katalog je primárním výstupem projektu a spolu s výstavou, jež ho doprovází, tvoří sourodou a navzájem se doplňující dvojici. Galerie je tak divákovi zprostředkována skrze svou bohatou historii i podnětnou současnost.

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *