Do lesa: bonusová trasa na Sněžnou

V čísle 2016/11 jsme přinesli několik tipů na pěší výlety po Šumavě. Zde doplňujeme ještě další pěknou trasu: jde o poměrně náročnou trať dlouhou 18 km, která je koncipována jako celodenní putování liduprázdnou krajinou šumavského podhůří.

Vlakem se vydáte do Zbytin a hned u nádraží se napojíte na modrou turistickou značku směřující na jih. Již po prvních kilometrech naberete výšku a po levé straně vám postupně vytanou pohledy na okolní hornatou krajinu. Minete barokní kostel Sv. Magdaleny, postavený na místě středověké poustevny, a u samot s názvem Dolní Sněžná se napojíte na žlutou značku vedoucí dále na jih. Jakmile dorazíte k rozcestníku ve Sněžné, začne se krajina otevírat také na jihovýchod – za hezkého počasí si tak užijete výhledy na Knížecí stolec (nejvyšší vrchol boletického vojenského újezdu) a centrální šumavský hřeben se Smrčinou a Plechým.

Pokračujete stále po žluté trase, na které se záhy setkáte s památnými javory a řadou rozličně tvarovaných Božích muk s litinovými kříži nebo jejich poničenými torzy. V závěrečném úseku cesty, pod vrchem Korunáč, se budete pohybovat přibližně v tříkilometrovém úseku ve vojenském prostoru. Vzhledem ke zdejšímu režimu doporučujeme tento úsek absolvovat pouze o víkendech.

Pokud vyrazíte ve všedním dnu, můžete z křižovatky Pod Korunáčem vyrazit zkratkou přímo na jihozápad a újezdu se tak vyhnout. Tak jako tak, brzy sestoupíte do obce Pěkná. Máte-li časovou rezervu, můžete ji využít k obhlídce klasicistního kostela Sv. Anny. K vlakové zastávce to pak máte už jen necelé dva kilometry po žluté značce. Ze zastávky Pěkná odjíždí v letní sezóně poslední vlak směr České Budějovice před osmou hodinou.6 snezna_schema

Čtěte také

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *